free web stats

Изоставената гранична застава “Преспа” / Abandoned Prespa Frontier Picket


Разходка из изоставената гранична застава “Преспа”, част от поредицата “Изоставената България“.

Бях все още дете, когато дойде 10 ноември и комунистическият режим в България падна. Помня много добре последвалите тежки години и управението на Жан Виденов, но нямам кой знае какви спомени от времето преди това. От дочути и прочетени истории обаче знам, че тогава управляващите са гледали много сериозно на отделеността на България от съседите й, неправомерното влизане в страната било нежелателно, напускането й още повече. Охраняването на държавните граници било издигнато едва ли не в култ. За да се движиш в граничната зона на Народна Република Българи бил нужен специален открит лист, издаван от Дирекция на милицията. При опит за нарушение на границата прилежащата гранична застава се вдигала “на оръжие”, като се следвал принципът “Нарушителят се задържа или унищожава”. За задържан нарушител граничарят получавал домашна отпуска от 7 дни, а за “неутрализиран” – 27 дни и редниците автоматично бивали повишавани в ефрейтори. Ако граничарят извършел това с “с риск на живота си”, получавал и медал “За заслуги по охрана на границата”. Унищожилите повече от 10 нарушители, бивали повишени в сержант и получавали орден “Червено знаме”.

За добро или за лошо положението днес е коренно различно – вече не сме част от СИВ, а пълноправни членове на Европейския съюз, при това “Нали НАТО ни пази, за какво ни е армия?”. Да отидеш в упадачната Западна Европа не е никакъв проблем, дори не ти трябва паспорт, купуваш си самолетен билен, който е по-евтин от влака до морето, и си в Лондон, примерно. Получаването на виза за “братска” Русия е почти толкова сложно, колкото и на американска.

Поради тази причина българите, които искаха да напуснат страната и да си търсят късмета другаде, вече го направиха – буквално милиони наши сънародници се пръснаха по земното кълбо. И това е хубаво, човек трябва да има правото да търси своето място под слънцето. А и какво са границите в крайна сметка – имагинерни линии, прокарани от самозабравили се индивиди, предявили претенции към земя, съществувала от милиарди години преди тях.

Да не забравим и обратния процес – имигрантите, от които част от българите толкова се страхуват. О. моля ви се! Никой нормален сириец, афганистанец, иракчанин или либиец не иска да остане в България и, ако са влезли нелегално тук, то е било с цел да се опитат да продължат някъде на запад.

Така че това, което ще видите в клипчето от лутането ми из граничната застава “Преспа”, едва ли ще изненада някого. Може да се каже, че състоянието, в което се намира тя, е логично. Sic transit gloria mundi.

 

A walk inside the abandoned Prespa Frontier Picket, part of Abandoned Bulgaria series.


Close