free web stats

Изоставено училище в с. Враня стена / Abandoned school in Vranya Stena village


Разходка из изоставеното училище в село Враня стена, част от поредицата “Изоставената България“.

Село Враня стена се намира в любимия ми историко-географски регион Краище и има цели 22 махали, разпръснати по склоновете на Земенска и Рудина планини, и в близкото минало явно е било доста населено. За това свидетелства внушителният скелет на местното училище – четириетажно с физкултурен салон.

По време на честите ми посещения в Крайще бях минавал през Враня стена многократно и един ден се отбих през въпросното училище. Чакаха ме още десетки километри с велосипед плюс изкачване на един планински първенец, но с прекрачването през прага на входната врата, опитвайки се да избягвам счупените стъкла, се потопих в апокалиптичната атмосфера и забравих, че бързам.

Лющеща се мазилка, под, покрит със счупени стъкла, миши изпражнения и скъсани хартии, изтърбушени дюшеци (училището е предлагало и общежитие), надраскани черни дъски. От стената на кабинета по български език осъдително гледат Св. св. Кирил и Методий, а сред многобройните разхвърляни книги в библиотеката окото ми хващат „История на България“ и „Събдата на човека“.

За мен рушащите се, оставени на произвола на стихиите сгради, предлагащи мимолетен поглед към „Life after people“, притежават необяснимо обаяние. На някои това може да им звучи странно, но на запад е нещо нормално. Дори се е обособило в отделен туристически бранш, наречен „тъмен туризъм“ (dark tourism). Ето една пазарна ниша, за която България има огромен потенциал без да са необходими каквито и да било допълнителни инвестиции.

Приятно гледане!

A walk inside the abandoned school in Vranya Stena village, part of Abandoned Bulgaria series.


Close