free web stats

Изоставено училище в с. Кости / Abandoned school in Kosti village


Разходка из изоставеното училище в село Кости, част от поредицата “Изоставената България“.

Кости е малко село на река Велека, сгушено сред гористите гънки на мистична Странджа. Околностите му са населявани още от времето на траките, а през 1926 г. то наброявало 304 къщи с 1328 жители, повечето от които бежанци от Източна Тракия. В наши дни населението му е три пъти по-малко, но въпреки това селото изглежда доста „живо“ на фона на ситуацията в съседната планина Сакар.

Главната улица в Кости е с ново асфалтово покритие, къщите са китни и спретнати, изоставени почти не се забелязват, общината е прясно измазана в джендър розово. Илюзията се нарушава само от местното училище. Някога било двуетажно, оказало се недостатъчно и се наложило да построят още един етаж отгоре. Днес тази масивна сграда е еманация на разпадащия се скелет на българското образование, изоставен на произвола на стихиите – според неофициални данни за последните 25 години в България има над 1600 изоставени училища.

Любопитното при училището в село Кости е, че тук Ленин не само е устоял на превратностите на времето, но дори „разговаря с Америка“, нещо което трудно може да се каже за сегашния му наследник в Кремъл.

На изподрасканите с тебешир черни дъски, сред сладкарско-вкусовото „Деси е як бонбон“ и обясненията в любов – „Аз обичам Деница“, изпъква фаталистично-пророческото „You’re next“, а под него едва се разчита избледняващото примиренческо-оптимистично „Life gets better“.

Приятно гледане!

A walk inside the abandoned school in Kosti (Bones) village, part of Abandoned Bulgaria series.


Close