free web stats

Изоставената Централна школа на Гражданска защита / Central Civilians Protection Education Centre


Разходка из изоставената „Централна школа на Гражданска защита“, част от поредицата “Изоставената България“.

Бившата „Централна школа на Гражданска защита“ е един от най-близките и леснодостъпни от София обекти за „мрачен туризъм“. Намира се край село Лозен и до нея се стига с градски автобус. Тя е интересна и по друга причина – била е охранявана до съвсем скоро и е добър пример в какво се превръщат институциите, само година след като са били изоставени на произвола на стихиите и хората.

Лутам се из помещения с разпердушинена мебелировка и разхвърляни книги и документи и ме налягат мрачни мисли. Щом Гражданска защита представлява толкова жалка картинка, кой тогава защитава гражданите? Щом гранчините застави са така запустели и занемарени, как тогава се охраняват границите? Щом училища и манастири са изпаднали в такава разруха, как се образова и възпитава на християнски ценности новото поколение?

Все пак от някъде се прокрадва лъч светлина, дори бих казал – надежда. Сигурно времето е безсилно пред женската красота, щом въргалящите се сред останалите боклуци еротични календарчета от края на 90-те години на миналия век са напълно запазени, а увековечените на тях разхвърляни девойки не са остарели дори и с един ден.

 

A walk inside the abandoned  Civilians Protection Education Centre, part of Abandoned Bulgaria series.


Close