free web stats

Планините на България част 25: Вр. Ильов връх, Малашевска планина / Mt. Ilyov Peak, Malashevska Mountain


Изкачване на вр. Ильов връх (1803 м.), Малашевска планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 24: „Вр. Огреяк, Влахина планина

Малашевска планина спада към Осоговско-Беласишката планинска група и по билото й минава част от държавната граница между България и Република Македония. За нас достигането до изходната точка за изкачване на първенеца й вр. Ильов връх (1803 м.) се превърна в истинско приключение, защото повярвахме на думите на местен дядо, който срещнахме на изхода на Симитли:

  • Да, пътят за с. Брестово минава през Тросково, през Крупник е много далече.

Скоро нашареният с дупки асфалт свърши съвсем и пътят стана дърварски, а за изминаването с кола на 11-те км. до селото ни бяха необходими цели 2 часа.

От няколкото маршрута за изкачване на най-високия връх на Малашевска планина ние избрахме този през панорамния вр. Руен. Така хем бяхме по-кратко време в гората, хем имахме и ходене по пътека, а не само по черни пътища.

Самият Ильов връх е много разлят и прилича повече на ливада, отколкото на планински първенец. Триангулачната му точка се пада при гранична пирамида 51 и е оградена от наредени по земята камъни под формата на кръст. При ясно време оттук би имало хубава панорама към Рила, Пирин, Славянка, Беласица, Огражден, …

Впечатляваща гледка представляват препускащите хергелета от полудиви петнисти коне, а извисяващият се величествено най-висок връх на Влахина – вр. Огреяк – е толкова близо, че ме кара да се чудя на какъв принцип са разделени двете планини.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Ilyov Peak (1803 m.), Malashevska Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 26: „Вр. Голеш, Гребен планина


Close