free web stats

Планините на България част 3: Вр. Руен, Осоговска планина / Mt. Ruen, Osogovo Mountain


Изкачване на вр. Руен (2251 м.), Осоговска планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 2: „Вр. Ботев, Стара планина

В предходните части ви запознах с най-високата точка на Балканите – вр. Мусала – и с любимото ми място в България – вр. Ботев. В тази пък ще ви поразходя из най-високата от няколкото наши погранични планини. Нейният първенец – вр. Руен (2251 м.) се намира на самата гранична бразда с Република Македония, която преди падането на Берлинската стена представляваше част от „Желязната завеса“, разделяйки Източния блок от Социалистическа федеративна република Югославия.

Осоговската планина не може да се похвали с някаква прелест, лично аз предпочитам по-алпийските пейзажи. При това през лятото достигането до вр. Руен се свежда до дълго и досадно ходене по черен път. Хубавата снежна покривка обаче придава очарование на заоблените й хълмове, студът и вятърът добавят интрига и нова степен на сложност, а поради краткия ден и невъзможността със снегоходки да се поддържа лятно темпо, единствената опция е да се нощува в заслона, … ако успеете да му откопаете вратата.

И въпреки всичко казано досега, вр. Руен е един от най-често посещаваните от мен вървове. Това се дължи на веселата компания от ентусиасти, които се събираме всяка година. Там се състоя и най-незабравимото ми празнуване на Свети Валентин / Трифон Зарезан въобще. В заслон Руен – постройка без нито едно легло – успяхме да се сместим 22 човека, като двама пресъздадоха буквално изразът „да заспиш на масата”, други двама уплътниха пространството под нея, докато трима се „ширехме“ на една пейка.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Ruen (2251 m.), Osogovo Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 4: „Вр. Било, Кървав камък


Close