free web stats

Планините на България част 30: Вр. Черни връх, Витоша / Mt. Black Peak, Vitosha Mountain


Изкачване на вр. Черни връх (2290 м.), Витоша, част от поредицата “Планините на България

Към част 29: „Вр. Големи връх, Ездимирска планина

Когато преди 2000 година с имперски декрет на Сердика е даден статут на самоуправляващ се град, над обхващаната от него територия вече от 70 млн. години се е издигал изгасналият вулкан на Скопиус. Ще си призная, че като за планина, която виждам при всяко излизане от вкъщи и до която мога да стигна с обикновен градски автобус, Витоша е незаслужено пренебрегвана. Може би именно поради достъпността й, както и сравнителната й компактност, позволяваща пресичането на масива само за ден, тя привлича вниманието ми единствено в редките случаи, когато нямам планове за нещо по-далечно.

Иначе Витоша е куполообразна планина, нареждаща се на четвърто място по височина в България, и е част от веригата на Средногорието. Природен парк „Витоша“ е създаден през 1934 г. и е първият такъв на Балканския полуостров, а създаденият през същата година резерват „Бистришко бранище“ е един от 16-те биосферни резервата в страната ни.

Малко известен факт е, че освен първенецът на Витоша – вр. Черни връх (2290 м.), – в планината има още цели 11 двухилядника. В това мое видео ще ви преведа и през някои от тях, за да видите по-непознатото каменисто лице на планината.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Black Peak (2290 m.), Vitosha Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 31: „Вр. Вихрен, Пирин


Close