free web stats

Планините на България част 38: Вр. Манастирище, Плана / Mt. Manastirishte, Plana Mountain


Изкачване на вр. Манастирище (1338 м.), Плана, част от поредицата “Планините на България

Към част 37: „Вр. Дупевица, Люлин

Плана е разположена в източния край на Завалско-Планската планинска редица. Тя е една от достъпните с градски транспорт от София планини и дълго време е била смятана за част от Витоша. Братя Шкорпил първи обособяват Плана като отделна планина и я наричат с името на главния ѝ рид.

Не обичам да тъпча все едни и същи пътеки и, когато подхванах видео-рубриката „Планините на България“, се съсредоточих върху непознатите ми места. По тази причина измина доста време преди да се разходя отново из Плана, въпреки близостта ѝ и удобният транспорт до изходните точки. Първият път бях ходил през зимата, но сега изчаках да настане истинска пролет, хем в кадрите ми да има повече цвят.

Избрах си и подобаващ маршрут, който да ме преведе през голяма част от планината и да ми покаже нейното многообразие. Гледките към заснежените склонове на Витоша започнаха още с тръгването от село Железница и с набирането на височина все по-често насочвах обектива в тази посока. Гората пък имаше онази искряща изумрудена свежест, характерна за току-що раззеленилите се дървета, нашарена тук-там от цъфнали овошки и пленителна именно със своята преходност.

Плана

От първенеца на Плана – връх Манастирище (1338 м.) – панорамата към Витоша се допълни с гледки към Верила, Рила, Стара планина и Средна гора. На тази най-висока точка, сякаш за да оправдае нейното име, сред стърчащите антени на мобилните оператори се гуши симпатичният параклис „Свети дух“.

Билото към село Плана ме изненада със своята полегатост, спомогна да компенсирам късното тръгване и успях да вмъкна отбивка до още два религиозни обекта. Определено повече ми допадна параклисът на св. Киприян с извисяващата се над него вековна бреза, от чиито корени стърчи странно разцепена скала.

Ступата София може и да излъчва  „жива енергия, която прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата“, но аз не я усетих. Виждах само купчина бетон, чиято красота може да бъде сравнена с тази на ул. „Граф Игнатиев“ след последните ремонти.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Manastirishte (1338 m.), Plana Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 39: „Вр. Богдан, Средна гора


Close