free web stats

През моите (контактни)лещи – част 3: Осогово


Красотата на Осогово (Осоговска планина) в няколко мои снимки и изречения така, както съм я видял през моите (контактни)лещи.

 

Към част 2: Витоша

Пограничната планина Осогово е доста интересна … през зимата. През лятото достигането до първенеца й вр. Руен се свежда до дълго и досадно ходене по черен път. Хубавата снежна покривка обаче придава очарование на заоблените й хълмове, а студът и вятърът добавят интрига и нова степен на сложност. При това поради краткия ден и невъзможността със снегоходки да се поддържа лятно темпо, единствената опция е да се нощува в заслона, … ако успеете да му откопаете вратата. След това се молите да има някакви останали дърва и коминът да не е запушен.  Успех!

Osogovo_Mountain_01

По склоновете на планината минава държавната граница между България и Република Македония. Преди падането на Берлинската стена тя представляваше част от „Желязната завеса“, разделяйки Източния блок, в случая България, от независимата Социалистическа федеративна република Югославия. В наши дни от бившите застави, стриктно охранявали някога тази имагинерна линия, са останали основно развалини.

Osogovo_Mountain_02

Винаги съм казвал, че в планината трябва да си задължен да ходиш с туристическа екипировка в ярки цветове – червено, синьо, зелено, … Така де, на снимките хората с бели дрехи въобще не си личат. Тези с черни пък изглеждат само като някакви петна.

Osogovo_Mountain_03

Чаровният модел също е в голяма помощ на фотографа.

Osogovo_Mountain_04

Онзи магичен час – залезът!

Osogovo_Mountain_05

Последните лъчи на залязващото слънце превръщат изваяните от вятъра снегове във футуристичен пейзаж.

Osogovo_Mountain_06

Най-незабравимото ми празнуване на Свети Валентин / Трифон Зарезан въобще се състоя в заслон Руен – постройка без нито едно легло, в която успяхме да се поберем 22 човека. Двама души пресъздадоха буквално изразът „да заспиш на масата”. Други двама уплътниха пространството под нея, докато трима се „ширехме“ на една пейка.

Osogovo_Mountain_07

Стоя си навън, мръзна и правя вяли опити за скучни снимки, когато един ярък метеорит направо разцепи мрака, минавайки през центъра на кадъра ми. Едва на компютъра вкъщи забелязах, че той не е бил единственият.

Osogovo_Mountain_08

Комуникацията с Кораба-майка е много важна.

И помнете, ако искате звездите да влязат и във вашия дом, срутете покрива!

Осогово 09

Към част 4: “Родопите”


Leave a comment

Comments are closed.


Close