free web stats

Изоставената хижа Чивира / Abandoned Chivira mountain hut


Разходка из изоставената хижа Чивира, част от поредицата “Изоставената България“.

Средна гора стеле гънки в посока от изток на запад от река Тунджа до долината на река Искър в продължение на цели 285 км. Това в далеч по-малко от дължината на Балкана, но все пак ѝ отрежда второ място в България. По тази причина в миналото тук са били изградени множество хижи и са се организирали групови туристически преходи, подобни на старопланинското Ком-Емине. Едно не може да се отрече на комунистическия режим в България – дейно е насърчавал масовия туризъм.

Голяма част от билото на Средна гора обаче е покрита с гора, а релефът определено е по-скучен от този на Стара планина и не след дълго интересът към инициативата замира. Но пък точно поради тези заоблени хълмове и не толкова голямата надморска височина хижите в планината са относително лесно достъпни с високопроходим автомобил, което ги прави чудесни за барбекю-туризъм.

Не е чудно тогава, че всички те са все още действащи с едно единствено изключение – хижа Чивира. За мен е мистерия защо масивната 4-етажна, водоснабдена, електрифицирана сграда с леглова база от 100 места и огромен ресторант е била изоставена на произвола на стихиите. При това не е забита нейде в гората, а е изградена в края на обширна поляна, в центърът на която непонятно как се е озовал МиГ-19.

Лутам се из коридори с лющеща се мазилка и миши изпражнения, из помещения с прекатурени мебели и изтърбушен паркет. Опитвам се да избягвам стъклата и локвите от скорошния дъжд. През прозорците проникват отблясъци от лъскавия корпус на изтребителя, а из ограниченото пространство на черепната ми кутия като топче за флипер отскача една мисъл: „Не е важно как изглежда стаята ти, а да има къде да си приземиш самолета“.

Приятно гледане!

A walk inside the abandoned Chivira mountain hut, part of Abandoned Bulgaria series.


Close