free web stats

100 Национални туристически обекта на България


 

Тази година се позадържах в България и хората взеха често да ме питат кое ще е следващото пътешествие. Трудно им е да повярват, че нашата малка страна би могла да задържи за дълго интереса на човек, пътешествал 9 месеца из Южна Америка, 6 месеца из Азия и 2 месеца из Нова Зеландия, обиколил с кола всички балкански страни и направил повече от половин дузина визити до Близкия Изток, изкачил вулкана Чачани (6057 м.) и пропътувал 2500 км. с товарни лодки по р. Амазонка.

Това обаче е неоспорим факт – картата ми с набелязани обекти в България е по-нашарена с точки и от калинка и то, след като съм махнал всички, посетени през последните 10 г. Няма как да е иначе – някои хора ги влече планината, други харесват исторически монументи, трети си падат по китни селца с калдъръмени улички. Аз пък съм от онези (все)странно развити хора, на които им е интересно всичко.

Както често се случва в живота обаче, началото беше поставено съвсем случайно. Всичко започна („A long time ago in a galaxy far, far away“) на 4 май 2009 г. при една разходка из Роженския манастир. Заради табелката „Снимането забранено!“ прибрах тогавашния си фотоапарат в джоба на якето,  наведох се да отпия вода от манастирската чешма, той изпадна и се счупи. От яд и скука в Мелник си купих книжка за „100 Национални туристически обекта“, а в Кордопулова къща ми сложиха първия печат.

Винаги ми е доставяло удоволствие да пътувам, сега вече имах и конкретни цели. Купих си огледално-рефлексен фотоапарата, а страниците на книжката започнаха да се запълват, но не си създадох фиксидея. Обичам разнообразието и с времето подхванах и други мащабни проекти: „Кота 2000“, „Mare Nostrum“, „Johnnie in the Middle“, „Планините на България“, „Изоставената България“, „Мегалитната България“, „Водопадите на България“, ….

Всичко завърши, както беше започнало. На 21 август 2018 г. бях случайно по работа в Девня, но успях да хвана местния Музей на мозайките половин час преди да затвори. Точно 3396 дни или 9 години, 3 месеца и 17 дни след Рожен 100-те печата от „100 национални туристически обекта“ бяха събрани.

Проектите ми останаха с един по-малко.


Close