free web stats

Планините на България част 15: Вр. Връшник, Лисец / Mt. Vrashnik, Lisets Mountain


Изкачване на вр. Връшник (1500 м.), Лисец, част от поредицата “Планините на България

Към част 14: „Вр. Попов дял, Лозенска планина

Лисец е още една от планините във историко-географската област Краище, част от Милевско-Конявската планинска група. От Кюстендил до нейния първенец вр. Връшник (1500 м.) води сравнително хубав черен път, тъй като на него са изградени няколко клетки на мобилни оператори. По тази причина реших да предприема изкачването с велосипед.

Както почти всички по-ниски планини и Лисец е нашарена с плетеница от дърварски пътища. Всичко вървеше добре, докато не хванах грешен разклон. Скоро пътят свърши, но на мен не ми се връщаше обратно и няколкостотин метра бутах колелото през шубраците.

Бях избрал ранната пролет и Лисец беше изпъстрена с разцъфтели дървета и горски цветя, които компенсираха липсата на други гледки. От самия вр. Връшник се показа все още снежното било на Осоговската планина.

Понеже не обичам да отивам и да се връщам по един и същ маршрут, спуснах се на север към с. Лисец и от с. Блатец се откри най-красивата панорама за деня – ширналата се, потънала в зеленина Кюстендилска котловина и извисяващите се в далечината бели склонове на Рила и Пирин.

На края включих и 15 км. „каране по часовник“, за да хвана последния влак от гара Раждавица.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Vrashnik (1500 m.), Lisets Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 16: „Вр. Сирищнишка Рудина, Рудина планина

 


Close