free web stats

Планините на България част 16: Вр. Сирищнишка Рудина, Рудина планина / Mt. Sirishtnishka Rudina, Rudina Mountain


Изкачване на вр. Сирищнишка Рудина (1172 м.), Рудина планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 15: „Вр. Връшник, Лисец

Рудина планина се намира във физикогеографската област Краище и е част от Руйско-Верилската планинска редица. Изненадааа! Да, повече от половината от 42-те планини на България са разположени тук. Когато погледна картата на региона, ми се струва, че всеки хълм е набеден за самостоятелна планина, и се чудя на какъв принцип са определени като такива. Все пак списъкът е дело на някой, който е по-запознат с тази материя (надявам се), а моята цел е само да ги обходя. При това Краище е много красива област, която неслучайно ми стана любима и не съжалявам за нито една разходка из нея.

Самата Рудина планина притежава всички предимства на по-ниските планини – покрити с пъстри цветя, билки и горски ягоди склонове и почти пълна липса на посетители. До нейния най-висок връх – вр. Сирищнишка Рудина (1172 м.) – води изградената през 2015 г. екопътека „Поглед към девет планини“. Това име не е избрано случайно – при ясно време първенецът може да се похвали с панорама към Рила, Пирин, Витоша, Верила, Голо бърдо, Черна гора, Конявска, Земенска и Пенкьовска планини.

Малко под вр. Сирищнишка Рудина пък има разграфена елипсовидна зона, наречена „Окото“, където всеки преминал по пътеката може да остави камък, като така тя ще се превърне в своеобразна мозайка.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Sirishtnishka Rudina (1172 m.), Rudina Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 17: „Вр. Ветрушка, Голо бърдо


Close