free web stats

Планините на България част 18: Вр. Чеканска бука, Вискяр / Mt. Chekanska Buka, Viskyar Mountain


Изкачване на вр. Чеканска бука (1136 м.), Вискяр, част от поредицата “Планините на България

Към част 17: „Вр. Ветрушка, Голо бърдо

Вискяр е планина в Западна България, част от Завалско-Планската планинска редица на Средногорието. Множеството планини се задоволяват с един най-висок връх, а тя може да се похвали с цели два. Това се дължи на факта, че някои източници определят като такъв вр. Мечи камък (1077 м.), докато други „преместват“ дяла на вр. Чеканска бука (1136 м.), от Завалска планина към Вискяр, превъщайки го автоматично в нейн първенец.

Едва ли е нужно да пояснявам, че аз изкачих и двата, което стана при две отделни вело-разходки. При първата започнах с разположения в Чепън планина вр. Петровски кръст, изкачих се до първенеца на Вискяр – вр. Чеканска бука, драпах из храсталака, за да намеря останките от тракийското светилище в местността „Прокопие“ и завърших с намиращата се край Перник крепост Кракра, като сумарно за деня навъртях 88 км. с 1750 м. положителна денивелация.

Беше ранна пролет и склоновете на Вискяр бяха нашарени с ярки цветя, а от време на време се откриваха панорами към все още заснежените склонове на Стара планина, както и към някои планини от историко-географска област Краище. Самият вр. Чеканска бука обаче представлява обградена от гора поляна и не предлага никакви гледки, а понеже е спорен, на него няма нито официална пирамида, нито триангулачна точка.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Chekanska Buka (1136 m.), Viskyar Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 19: „Вр. Тумба, Черна гора


Close