free web stats

Планините на България част 20: Вр. Мечи камък, Вискяр / Mt. Bear’s Stone, Viskyar Mountain


Изкачване на вр. Мечи камък (1077 м.), Вискяр, част от поредицата “Планините на България

Към част 19: „Вр. Тумба, Черна гора

Вискяр е част от Завалско-Планската планинска редица на Средногорието и е една от спорните планини в моите видео-дневници. За разлика от Царичка, Боховска и Лозенска планини никой не отрича факта, че Вискяр е самостоятелна планина, но се изказват различни мнения що се отнася до нейния най-висок връх. Според някои по-нови източници това е вр. Чеканска бука (1136 м.) (който вече ви представих тук), докато други причисляват този дял към Завалска планина и за първенец на Вискяр приемат вр. Мечи камък (1077 м.).

Аз лично предпочитам вр. Мечи камък, първо, защото отгоре му има бетонна пирамида с триангулачна точка, което създава усещането, че се намираш на истински планински първенец, и второ, защото е много по-гол и панорамен, а Вискяр е заобиколена от всички страни от други планини, което предразполага към невероятни гледки. В нашия случай най-привлекателни за обектива се оказаха снежните склонове на Витоша и Стара планина.

И понеже бяхме с велосипеди, посетихме също язовир Красава и намиращите се край него останки от римска баня, както и впечатляващия Гърленски храм-кладенец от Бронзовата ера – едно древно и мистично място.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Bear’s Stone (1077 m.), Viskyar Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 21: „Вр. Вишеград, Сакар

 


Close