free web stats

Планините на България част 23: Вр. Китка, Завалска планина / Mt. Kitka, Zavalska Mountain


Изкачване на вр. Китка (1181 м.), Завалска планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 22: „Вр. Плоча, Еловишка планина

Завалска планина е най-западната планина от Завалско-Планската планинска редица на Средногорието. Планината е сравнително ниска – първенецът й връх Китка е висок 1181 м. – и по склоновете й е прокарана плетеница от дърварски пътища, което я прави много подходяща за велосипеден туризъм.

Преходът от Драгоман през Габер, Круша до Завала минава покрай ширнали се поля, които през пролетта са покрити от златния килим на рапицата, а пък нацъфтели люляци образуват същински шпалир над единствената улица на Горно село.

С колело относително лесно по хубав черен път се стига малко под най-високия връх на Завалска планина, като остава да се вземе само последният стръмен хълм. Самата триангулачна точка на вр. Китка се намира в рехава гора, но буквално 10 м. встрани се откриват чудесни гледки към Вискяр и голяма част от планините на историко-географска област Краище. Тук беше дошла да се любува на панорамата и една рунтавоопашата лисица.

За да разнообразя маршрута, избрах да се спусна към с. Неделково, като направих кратка отбивка до ниския, но симпатичен водопад Боботало. След това ме чакаше само дълго каране до гара Перник.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Kitka (1181 m.), Zavalska Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 24: „Вр. Огреяк, Влахина планина


Close