free web stats

Планините на България част 26: Вр. Голеш, Гребен планина / Mt. Golesh, Greben Mountain


Изкачване на вр. Голеш (1157 м.), Гребен планина, част от поредицата “Планините на България”

Към част 25: „Вр. Ильов връх, Малешевска планина

Граничната Гребен е една от спорните планини в моя списък, тъй като след Ньойския договор от 1919 г. в рамките на България остават само съвсем малка част от югоизточните й склонове. Самият първенец на Гребен – вр. Дзиглина ливада, висок 1337 м., също се намира на територията на Република Сърбия.

За мен обаче няма съмнение, че Гребен трябва да фигурира тук – няколкото нейни хребета у нас бяха достатъчни, за да я превърнат в любимата ми планина в Трънския край.

Достигането до най-високата й точка в България – вр. Голеш (1157 м.) – не е лесна задача. Изискват се ентусиазъм и умение за провиране през трънаци, но панорамата от върха възнаграждава за положените усилията, а гледката към централния дял на планината събужда чувство на съжаление, че сме я загубили.

Горещо ви препоръчвам да не се ограничавате с вр. Голеш, а да направите като нас и да изкачите и вр. Драговски камък. Гледан отдалеч най-емблематичният връх в този край прилича на пирамида, поради което е наричан от местните „Трънският Матерхорн“. Билото му е голо, по пирински скалисто и обзорно – като на длан се откриват една дузина планини от историко-географски регион Краище.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Golesh (1157 m.), Greben Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 27: „Вр. Голямо Градище, Странджа


Close