free web stats

Планините на България част 27: Вр. Голямо Градище, Странджа / Mt. Golyamo Gradishte, Strandzha Mountain


Изкачване на вр. Голямо Градище (710 м.), Странджа, част от поредицата “Планините на България”

Към част 26: „Вр. Голеш, Гребен планина

Странджа е уникално място. Планината е поделена между България и Република Турция в съотношение 35% на 65%, като нейният първенец вр. Махиада (1031 м.) се намира на турска територия. Връх Голямо Градище (710 м.) е най-високата точка на Странджа у нас, което го прави най-нисък измежду всички наши планински първенци.

Ридовете на Странджа са разлати, гористи и лишени от панорамни гледки. Ако търсите такива, сбъркали сте мястото. Все пак на връх Голямо Градище е изградена задигната дървена площадка, а шубракът наоколо е окастрен, което позволява да хвърлите един поглед към облите, „космати“ хълмове на турската част от планината.

Освен това природен парк „Странджа“ е най-голямата защитена природна територия в България. Със своите 1161 км.² той възлиза на над 1 % от площта на страната ни. Създаден е, за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие, което включва над 100 ендемични вида. Планирайте посещението си за началото май и ще хванете цъфтежа на Странджанската зеленика – реликтен растителен вид от епохата на Терциерa.

Това че Странджа е най-слабо населената област в България с едва 10 души на квадратен километър, само засилва още повече мистичното излъчване на тази планина, породено от многобройните свидетелства за населявалите я древни цивилизации – долмени, светилища, некрополи, надгробни могили, куполни гробници, антични селища, крепости, пътища, …

Планината набира все повече популярност като място за поклоннически туризъм. Големи групи от предимно възрастни хора се драмяскат с часове в „Уаз“-ки по лоши черни пътищата, за да посетят християнизирани тракийски светилища. Провират се през тесни дупки за здраве, пият вода от магически извори и закачат свои дрехи по околните дървета. Тънката червена линия между християнство и езичество едва ли би могла да бъде по-размита.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Golyamo Gradishte (710 m.), Strandzha Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 28: „Вр. Големи връх, Ерулска планина


Close