free web stats

Планините на България част 28: Вр. Големи връх, Ерулска планина / Mt. Big Peak, Erulska Mountain


Изкачване на вр. Големи връх (1481 м.), Ерулска планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 27: „Вр. Голямо Градище, Странджа

Ерулска планина е поредната планина в историко-географската област Краище, част от Руйско-Верилската планинска редица. Най-високият й връх носи „оригиналното“ име – Големи връх (1481 м.). Изходни точки за неговото изкачване са селата Горочевци и Душинци. И двете са еднакво трудно достъпни с обществен транспорт, затова избрах да стигна до там с велосипед като част от тридневно каране из региона.

Склонове на Ерулска планина са покрити с гъсти гори, които гарантират дебела сянка в летния зной. Когато наближих Големи връх и започнах да си мисля, че ще запомня тази разходка само с „отмятането“ на още един планински първенец, гората внезапно свърши и се озовавах на голо било с панорамни гледки към немалък брой от планините на Краище. При това върхът си е съвсем „истински“ – има си поразбита от стихиите бетонна пирамида и чисто ново знаме.

Сред интересните места в Ерулска планина са средновековната църква „Света Троица“, край която се извисяват две вековни дървета, ясен и бук, засадени преди повече от 900 години. До входът й пък е изправен ритуален монолитен блок с древен езически произход. По многобройните изкопи човек лесно може да заключи, че мегалитното светилище на връх Св. Петър е популярна дестинация сред иманярите, които едва ли го посещават заради обзорността му.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Big Peak (1481 m.), Erulska Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 29: „Вр. Големи връх, Ездимирска планина


Close