free web stats

Планините на България част 32: Вр. Конски връх, Пенкьовска планина / Mt. Horse Peak, Penkyovska Mountain


Изкачване на вр. Конски връх (1187 м.), Пенкьовска планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 31: „Вр. Вихрен, Пирин

След няколко месеца прекъсване заради летните горещини отново бях в любимото Краище, този път за разходка из Пенкьовска планина. Тя е част от Руйско-Верилската планинска редица и според интернет по билото ѝ могат да се изминат над 20 км. при денивелация от само 100 м. Е, щеше да бъде възможно, ако не се намирахме в регион, където най-характерната растителност се състои от бодливи шубраци и трънливи храсталаци и понякога единственият начин да продължиш напред е да оставиш по тях част от дрехите си. И в най-големите жеги бродя из Краище с дълги крачоли, но въпреки това често се прибирам вкъщи изподран така, сякаш съм бил напъхан в чувал с диви котки.

В ранната есен се изкачихме на първенеца на Пенкьовска планина – вр. Конски връх (1187 м.) по едно ребро, започващо от село Раянци, и се спуснахме по друго до същото място. Маршрутът предполага по-скоро разходка, отколкото истински преход, върви се главно през гора по черни пътища, а билните трънаците се преодоляват относително безболезнено. Преминава се и през някои от горните махали на селото, чиито изоставени на природните стихии къщи се намират в различна степен на саморазпад.

Благинки като боровинки, малини и къпини в Пенкьовска планина не се намират, но по-непретенциозните няма да останат „капо“ – дивите ябълки, шипки и глогинки са в изобилие.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Horse Peak (1187 m.), Penkyovska Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 33: „Вр. Бели камък, Кобилска планина


Close