free web stats

Планините на България част 34: Вр. Арамлия, Чудинска планина / Mt. Aramliya, Chudinska Mountain


Изкачване на вр. Арамлия (1497 м.), Чудинска планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 33: „Вр. Бели камък, Кобилска планина

Чудинска планина се числи към Милевско-Конявската планинска група и е най-западната планина в България. Освен това тя е поредната погранична планина в любимото ми Краище – по билото ѝ минава част от границата ни с Република Сърбия.

Вече ми е навик да се отправям към този край с велосипед – влакът ни стовари в Кюстендил, асфалтът свърши в Ломница, а велосипедобутането започна от Гурбановци, където се заговорихме с единствения останал жител на това село.

Първенецът на Чудинска планина – вр. Арамлия (1497 м.) – се намира при гранична пирамида № 443 и увенчава заоблено, голо било (доколкото е възможно някое било в Краище да е голо) и е различим отдалеч, поради изградената на съседното хълмче висока вишка.

Открилата се от вр. Арамлия панорама към амалгамата от есенни цветове на околните гори ни задържа по-дълго от очакваното и, когато се добрахме до Чудинци, вече беше пълен мрак. В началото на ХХ в. селото е наброявало 400 жители, но тази вечер единствената светлинка се разнасяше от сградата на бившето кметство/училище/магазин, където група ловци ни почерпиха по бира под зорките погледи на Тодор Живков и Георги Димитров.

А навън, несмущаван от светлинно замърсяване, Млечният път разсичаше надупчения от безброй звезди небосклон.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Aramliya (1497 m.), Chudinska Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 35: „Вр.Асанов връх, Стъргач


Close