free web stats

Планините на България част 35: Вр. Асанов връх, Стъргач / Mt. Asanov Peak, Stargach Mountain


Изкачване на вр. Асанов връх (1218 м.), Стъргач, част от поредицата “Планините на България

Към част 34: „Вр. Арамлия, Чудинска планина

Стъргач е най-ниската планина от Рило-Родопския масив и по нея минава част от държавната ни граница с Гърция. Билото ѝ е слабо разчленено и заоблено, като първенецът вр. Стъргач (1270 м.) се намира на гръцка територия. По неизвестни за мен причини за най-висок връх в българската част е определен Асанов връх (1218 м.), въпреки че най-високата точка на наша територия е билото при гранична пирамида № 121 (1249 м.).

Покрай проекта ми „Планините на България“ тази година на няколко пъти бродих по границите ни с Македония и Сърбия и по веднъж по тези с Турция и Румъния. Редно беше да затворя кръга с една разходка по гръцката. При това есента беше най-хубавата от дълго време насам – топла и слънчева, и приканваше към приключенстване. Въпреки това в началото на ноември на повечето места листата на дърветата вече бяха опадали, но аз се надявах в по-топлата Югозападна България да намеря все още цветна гора и не останах разочарован.

Стъргач е доста отдалечена от София планина и достигането ѝ без личен автомобил не е лесно. Самият аз избрах един определено нетрадиционен заход – с колело от село Кулата. Маршрутът ми включване прехвърляне на Парилската седловина и преминаване през село Голешово, където получих отговор на въпроса какво е нужно, за да съществува едно село, до което не достига асфалтов път – ток за кабелната.

Изкачването на Асанов връх може да се определи като приятна и пъстра, есенна горска разходка, гарнирана с редки, но за сметка на това впечатляващи гледки към Славянка и части от Южен Пирин. Едва ли е нужно да уточнявам, че се отбих и до пирамида № 121, намираща се непосредствено до руините на бивша гръцка застава.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Asanov Peak (1218 m.), Stargach Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 36: „Вр. Чиплак баир, Боздаг


Close