free web stats

Планините на България част 36: Вр. Чиплак баир, Боздаг / Mt. Chiplak Bair, Bozdag Mountain


Изкачване на вр. Чиплак баир (1091 м.), Боздаг, част от поредицата “Планините на България

Към част 35: „Вр. Асанов връх, Стъргач

Боздаг е разположена в Югозападна България и по нея минава част от границата ни с Република Гърция, но често не е включвана в списъците с български планини. Никой не оспорва факта, че това е самостоятелна планина, но много малка част от нея попада в България. Първенец на Боздаг е връх Пророк Илия (2232 м.). Той се намира изцяло в Гърция и освен че е двойно по-висок от най-високата точка на наша територия – вр. Чиплак баир (1091 м.), е и доста панорамен.

Самият връх Чиплак баир представлява просто една гранична пирамида край черен път в гората. Няма нито триангулачна точка, нито гледка. Разходката ми до него се осмисли най-вече от цветната амалгама на есенната гора, покрила склоновете на Боздаг, от китните помашки селца, сгушени в подножието ѝ, и от няколкото любопитни разговора с местни жители:

„Това е новата вила на кмета, направи си и казан за ракия, и лозе си засади, но и за общината доста работа свърши.“

„Нашият манастир е третият по големина в България. Кулата му я проектира някаква архитектка от София да държи вътре сина си наркоман, ама един ден го изпуснаха и се метна от 7-я етаж. Язък им за парите!“

„- Кое е това момиче?

– Не съм момиче, а момче!

– Тогава защо имаш плитка?

– Нямам плитка, а опашка!

– Чие дете си, баба?

– Не съм от тук, от Пазарджик съм.

– О, извинявай, че ти говорех така, баба, реших, че си някое от нашите деца! Значи към границата отиваш? Хубаво, разходи се. Едно време имаше застава и войниците не пускаха, но сега е разградено. Ама защо сам, без другар? Не е хубаво така, вземи поне едно от нашите момчета с теб!“

Значи, хората учудващо лесно приемат факта, че бъхтя като изоглавен по баирите без да има някаква реална полза от това, но не и че съм без компания. Как да им обясня, че това е напълно нормално за един пътешественик, а пък и аз … (почукване с показалец по слепоочието) никога не съм сам!

Приятно гледане!

An accent of Mt. Chiplak Bair (1091 m.), Bozdag Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 37: „Вр. Дупевица, Люлин


Close