free web stats

Изоставено училище в с. Тешово / Abandoned school in Teshovo village


Разходка из изоставеното училище в село Тешово, част от поредицата “Изоставената България“.

Село Тешово е кацнало на последните стръмни склонове на Южен Пирин. Достигането му с велосипед е истинско изпитание – разстоянието от по-долното село Лъки е само 4 км., но змията на асфалтовото шосе се вие нагоре в стръмни серпентини, които карат коленните ми сухожилия да скърцат в такт с нуждаещата се от спешно смазване верига. Една счупена информационна табела на входа на селото гласи: „От Тешово пътят е само един – надолу“.

В миналото по течението на река Мътница местните изградили няколко самокова, тепавица, валявица и воденица. В центъра на Тешово пък се извисила седеметажна средновековна кула. Недалече от нея се намира двуетажната сграда на училището.

Все пак гордостта на Тешово е манастирът „Свети Димитър“, построен с уникална за българските църкви галерия на втория етаж, опасваща го от три страни. Монтираният в камбанарията му часовник пък работи безотказно от 1891 г. насам.

В наши дни обаче ударите му отмерват само запустението. За разлика от околните кипящи от живот и с нарастващо население помашки села, село Тешово е на път да изчезне съвсем. Кулата започнала постепенно да се руши още от средата на XIX век, последният от самоковите оцелял до 1916 г., огромните дървени чукове на тепавицата все по-рядко влизат в действие, а разходката из изоставеното Народно основно училище разказва една друга история … и нямам предвид въргалящото се из боклуци и миши изпражнения разкъсано табло по история:

„Хан Кардам (777 – 803 г.) – При наследниците на хан Тервел избухнали вътрешни междуособици …“

Приятно гледане!

A walk inside the abandoned school in Teshovo village, part of Abandoned Bulgaria series.


Close