free web stats

Планините на България част 21: Вр. Вишеград, Сакар / Mt. Vishegrad, Sakar Mountain


Изкачване на вр. Вишеград (856 м.), Сакар, част от поредицата “Планините на България

Към част 20: „Вр. Мечи камък, Вискяр

Сакар се намира в Югоизточна България и е нашата най-ниска планина (най-висока точка на Странджа на българска територия е вр. Градище (710 м.), но в Турция тя достига до 1031 м.).  Климатът на Сакар е преходно-средиземноморски и по-ниските й части са идеални за земеделие. Неслучайно селата в околността носят имена като Чернозем, Мелница, Хлябово, …

Първенец на Сакар е връх Вишеград (856 м.), разположен в географския й център, като той е и най-високата точка на цяла Югоизточна България. Въпреки скромната си височина връхът се извисява като истински гигант на фона на околните поля.

Поради развитите дърводобив и дивечовъдство склоновете на връх Вишеград са нашарени от черни пътища. Аз лично препоръчвам изкачването откъм село Планиново, защото маршрутът следва древен римски път, който е в по-добро състояние от някой наши къде-къде по-скорошни шосета. За съжаление самият първенец е недостъпен за туристи, защото на него е изградена действаща военна база.

Не се чувствайте разочаровани, Сакар не е планина, в която да се отиде заради най-високия й връх. Истинското богатство тук са многобройните мегалитните паметници от ІІ-рото хилядолетие пр. Хр. – долмени, шарапани, менхири, скални гробници и църкви, „Ръката на Тангра“, …

За 540 км. колоездене из региона Сакар ме изненада приятно – безлюдни пътища, обезлюдени села, международни гранични полицаи и антични монументи. 4 диви заека, 3 костенурки, 1 сърна и само 1 змия. Аромат на зреещи слънчогледи и ожънати ниви. Кръв, пот и сълзи.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Vishegrad (856 m.), Sakar Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 22: „Вр. Плоча, Еловишка планина

 


Close