free web stats

Планините на България част 22: Вр. Плоча, Еловишка планина / Mt. Plocha, Elovishka Mountain


Изкачване на вр. Плоча (1329 м.), Еловишка планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 21: „Вр. Вишеград, Сакар

Еловишка планина се намира във физикогеографската област Краище и е част от Руйско-Верилска планинска редица. Велосипедирането от Трън до село Горочевци, изходна точка за изкачване на първенеца на планината, беше особено приятно, тъй като асфалтовият път е в лошо състояние и почти не се използва, а денивелацията е малка със само един по-голям баир.

Преходът от селото до най-високия връх на Еловишка планина – вр. Плоча (1329 м.) – е лек като терен и лесен за ориентация, понеже на няколкото ключови места са сложени табелки. Върви се през гора ту по пътека, ту по дърварски пътища. Единствената панорама за целия преход се откри от гол връх с интересното име Мала Куровица – гледката беше главно към съседната Ерулска планина. Пробвах да се отбия и до покрития с гора вр. Голема Куровица, но гъстите трънаци ме отказаха бързо от тази идея.

Самият връх Плоча е обозначен от триангулачна точка и дървена табела насред малка полянка, обградена от широколистна гора.

Ако нямате за цел да посетите всички планини на България, спокойно може да пропуснете Еловишка планина, в региона има значително по-интересни и панорамни места. Посетих планината през пролетта и от скуката ме спасяваха единствено нацъфтелите пъстри цветчета. Би си струвало да се отиде там и в края на лятото, когато ще са узрели многобройните горски ягоди.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Plocha (1329 m.), Elovishka Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 23: „Вр. Китка, Завалска планина

 


Close