free web stats

Планините на България част 25: Вр. Ильов връх, Малешевска планина / Mt. Ilyov Peak, Maleshevska Mountain


Изкачване на вр. Ильов връх (1803 м.), Малешевска планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 24: „Вр. Огреяк, Влахина планина

Малешевска планина спада към Осоговско-Беласишката планинска група и по билото й минава част от държавната граница между България и Република Македония. За нас достигането до изходната точка за изкачване на първенеца й вр. Ильов връх (1803 м.) се превърна в истинско приключение, защото повярвахме на думите на местен дядо, който срещнахме на изхода на Симитли:

  • Да, пътят за с. Брестово минава през Тросково, през Крупник е много далече.

Скоро нашареният с дупки асфалт свърши съвсем и пътят стана дърварски, а за изминаването с кола на 11-те км. до селото ни бяха необходими цели 2 часа.

От няколкото маршрута за изкачване на най-високия връх на Малешевска планина ние избрахме този през панорамния вр. Руен. Така хем бяхме по-кратко време в гората, хем имахме и ходене по пътека, а не само по черни пътища.

Самият Ильов връх е много разлят и прилича повече на ливада, отколкото на планински първенец. Триангулачната му точка се пада при гранична пирамида 51 и е оградена от наредени по земята камъни под формата на кръст. При ясно време оттук би имало хубава панорама към Рила, Пирин, Славянка, Беласица, Огражден, …

Впечатляваща гледка представляват препускащите хергелета от полудиви петнисти коне, а извисяващият се величествено най-висок връх на Влахина – вр. Огреяк – е толкова близо, че ме кара да се чудя на какъв принцип са разделени двете планини.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Ilyov Peak (1803 m.), Maleshevska Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 26: „Вр. Голеш, Гребен планина


Close