free web stats

Планините на България част 29: Вр. Големи връх, Ездимирска планина / Mt. Big Peak, Ezdimirska Mountain


Изкачване на вр. Големи връх (1219 м.), Ездимирска планина, част от поредицата “Планините на България

Към част 28: „Вр. Големи връх, Ерулска планина

Ездимирска планина се намира във физикогеографската област Краище и е част от Руйско-Верилската планинска редица. Тя е една от най-малките планини в България с дължина 5 км. и максимална широчина – 3 км. Любопитното е, че тя е изключително безводна и от нея не води началото си нито една река.

Многократно бях заглеждал източните склонове на Ездимирска планина, минавайки по главния път Перник-Брезник-Трън. Тези части са покрити с типичната за Краище гъста храсто-трънлива растителност и изкуствено засадени иглолистни гори. Така човек остава с погрешно впечатление, че изкачването на нейния първенец – вр. Големи връх (1219 м.) – ще е „само за спорта“, защото то няма да е гарнирано с гледки.

Ezdimirska Mountain / Ездимирска планина

Когато най-сетне дойде ред да побродя из Ездимирска планина и отидох с велосипеда си до село Ездимирци, с изненада установих, че източните й карстови склонове са скрити само под килим от ниски треви, цветя и билки и предлагат чудесна панорама към голяма част от Знеполската котловина и Руй. Същото важи и за вр. Големи връх.

За да бъде удоволствието от разходката пълно, изскочилата от гората сърна „ми позира“ достатъчно дълго, че да направя няколко снимки.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Big Peak (1219 m.), Ezdimirska Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 30: „Вр. Черни връх, Витоша


Close