free web stats

Планините на България част 31: Вр. Вихрен, Пирин / Mt. Vihren, Pirin Mountain


Изкачване на вр. Вихрен (2914 м.), Пирин, част от поредицата “Планините на България

Към част 30: „Вр. Черни връх, Витоша

Според различни класификации в България има 42 планини и всички те притежават очарование. Рила може да се похвали с многообразие, Стара планина ми е някак позната и уютна, Родопите са забулени в легенди, Краище е обзорно и трънливо, Сакар – забравена от Бога. Но ако някой ме запита директно: „Коя е любимата ти планина?“, няма да се замисля и секунда преди да отговоря: „Пирин!“.

В най-голяма степен това се дължи на самия характер на Пирин – чисто алпийските пейзажи с нащърбени върхове от здрав гранит, с блестящобяло мраморно било, със стотици кристално бистри ледникови езера, чийто цвят се мени от сапфирено до тюркоазено, със стръмни порти и превали, със стада плашливи диви кози. Как да не се влюби човек в такава планина, в налаганото от нея усещане за нищожността на хората на фона на каменните гиганти!?

Трудно е да се каже дали моята поредица „Планините на България“ щеше въобще да съществува, ако при първото ми ходене на планина още като ученик в гимназията не бях изкачил именно вр. Вихрен (2914 м.) – по стандартната пътека от х. Вихрен с преминаване на Кончето и слизане през Казаните до х. Бъндерица.

При такова планинско кръщение не е никак случайно, че изкачването на вр. Вихрен, което ще видите тук, е по Джамджиев ръб. Това е най-екстремният некатерачен маршрут към първенеца на Пирин. Най-красивата и най-чиста линия, водеща право нагоре.

За пълното възприемане на мащабите на планината слизането е през Казаните.

Приятно гледане!

An accent of Mt. Vihren (2914 m.), Pirin Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 32: „Вр. Конски връх, Пенкьовска планина


Close