free web stats

Планините на България част 33: Вр. Бели камък, Кобилска планина / Mt. White Stone Peak, Kobilska Mountain


Изкачване на вр. Бели камък (1362 м.), Кобилска планина, част от поредицата „Планините на България

Към част 32: „Вр. Конски връх, Пенкьовска планина

При многобройните ми обиколки на Краище забелязах следното – край Кюстендил се издига Конявска планина, Конски връх е най-високият връх на Пенкьовска планина, а сега пък се бях отправил към Кобилска планина. Хората от региона определено са имали афинитет към тези изящни еднокопитни бозайници.

Самата Кобилска планина е част от Милевско-Конявската планинска група и за по-интересно реших да я посетя с велосипед, тръгвайки от град Земен към село Горни Коритен – единственият възможен начин, ако не разполагате с личен автомобил. Колоезденето в този обезлюден край на България е истинско удоволствие – трафикът е почти нулев, особено през работен ден. Видях повече коли на гранична полиция (3 броя), отколкото други автомобили.

Планина е нашарена с плетеница от дърварски пътища, които предразполагаха към приятна разходка из есенната гора. Само през последните няколкостотин метра трябваше да се провирам през вездесъщите трънаци, колкото да не забравя, че съм в Краище.

За най-високата точка на Кобилска планина има противоречива информация. Известно време се е смятало, че това е вр. Чардак (1312 м.), но по-късно за неин първенец е определен вр. Бели камък (1356 м.). От „Планинария“ пък твърдят, че намиращият се на 300 м. от него хълм е с 6 м. по-висок, и са закачили ламинирани листове хартия на тези две места.

Аз реших да мина и през трите върха, за всеки случай. В резултат на което започнах да изпитват съмнения дали Кобилска планина въобще е самостоятелна планина или е част от друга – никъде нямаше триангулачна точка или върхова пирамида, местата бяха обозначени единствено с въпросните ламинирани табелки и купчини камъни. Все пак мой фаворит е вр. Бели камък – той поне предлага гледка в южна посока.

Приятно гледане!

An accent of Mt. White Stone Peak (1362 m.), Kobilska Mountain, Bulgaria, part of Mountains of Bulgaria series.

Към част 34: „Вр. Арамлия, Чудинска планина


Close