free web stats

“Случайност? Едва ли!” – част 5


Разказ за петдневното ми вело приключение из малко познатата и мистична Сакар планина. В тази част посещавам скалните църкви край село Маточина  и село Михалич, крепостта Букелон, вр. Вишеград и тракийските долмени край село Сакарци.

Върни се към Част 4

В 07:00 ч. утрото е свежо. Колоезденето можело да бъде и удоволствие, а не постоянно надлъгване с обезводняването и топлинния удар.

            Последната част от 50-те км. до Маточина са буквално през ниви, къде с път, къде без. Дори GPS-ът не е особено ефективен, въпреки това след 3 ч. съм пред скалната църква. Нищо особено сама по себе си – правоъгълна дупка в скалата, – но е била изсечена само с помощта на ръчни инструменти през X в., когато имало възраждане на аскетизма в християнството. Браво, чудесно са се справили, мястото е идеално за отмора от настъпващия навън пек!

Маточина, Букелон, Михалич, вр. Вишеград

         На извисяващ се от другата страна на селото хълм още от километри се забелязват останките на крепостта Букелон. Минавам през центъра и забелязвам дядо, който тъкмо се прибира вкъщи. Моля го за вода и се осведомявам:

 • Колко човека живеете в това село? Изглежда много безлюдно.
 • 19 останахме.

От тук до прословутата стена по границата с Турция няма и 1 км. по права линия и дядото ме  поучава:

 • До крепостта няма проблем, ама да не отидеш нагоре! Има камери, после граничарите идват и се карат.

Чувствам се като в онази книга на Зелазни, „Джак, чието име чуваха сенките“. Сякаш самото им споменаването ги е повикало. Граничарите пристигат, точно когато достигам крепостта. Разочаровам ги:

 • Документите ми останаха долу при колелото. Да слезем да ви ги покажа?
 • Не, няма проблем. Разглеждай си, снимай, но да не тръгнеш нагоре, че ще трябва да идваме да те прибираме!

Единият, по-възрастният, е с такава физика, че ме кара да се зачудя защо служителите на полицията, пък била тя и гранична, не минават някакви тестове за физическа подготовка. Междувременно по-младият ме изненадва с въпроса си:

 • Видя ли и другата скална църква?
 • Ама има и втора ли?
 • Да, край село Михалич.
 • Ааа, знам я, натам съм се отправил.

Маточина, Букелон, Михалич, вр. Вишеград

Целта ми не е далече, но жегата отново е достигнала сахарски пропорции. Очаквам всеки момент асфалтът да се разтопи и да ме погълне.

В Сладум продавачката в местния хоремаг тъкмо заключва вратата, за да се отдаде на сиеста. Отваря отново, зареждам с хляб и кашкавал и се мятам на първата сянка да се подкрепя.

Църквата край Михалич също е скална и датира от X в., но горе-долу с това се изчерпват приликите между двете. Тази е обявена за паметник на културата от национално значение и е единствената в страната с уникалната си триконхална форма, сякаш е градена от обикновен строителен материал.

Към Планиново пейзажът се променя и Сакар заприличва на истинска планина. Из въздухът се носи онзи дъх на бор, отделящ се, когато разположена на прекалено ниска надморска височина иглолистна гора е напечена от жарко следобедно слънце.

Малко преди въпросното село свивам вляво. Според GPS-а до първенеца на планината вр. Вишеград (856 м.) имам само 9 км. с 500 м. положителна денивелация – нищо работа. Движа се по път с каменна настилка, за който в интернет се твърди, че е древноримски. Нищо чудно. Като гледам в какво добро състояние е, едва ли е съвременен. Римските легионери обаче не са били велосипедисти. Камъните са наредени плътно един до друг, но не приличат на гладките софийски жълти павета, а всеки от тях е с различна големина. Натискам отчаяно педалите и сграбчвам кормилото като удавник сламка, но драконът ми подскача като обладан от самия Луцифер. Предната гума се забива в стърчащите камъни на настилката, които убиват цялата ми инерция и се надсмиват над усилията ми. Бъбреците ми а-ха да се откачат. Въпреки прохладата на околната гора по тялото ми се стичат вади пот и дрехите ми подгизват като свежо пране след програма без центрофуга. Само мирисът е различен. Спирам на всеки 500 м. и се просвам да почивам с изплезен език като пребито куче. В главата ми се загнездва идеята, че пътят е бил замислен като изтезание за велосипедисти.

Във финалния участък теренът заравнява и карането става възможно, радостта ми обаче е прибързана. Според картата ми се намирам на 20 вертикални метра под вр. Вишеград и на 200 м. от асфалтово шосе, но опирам в ограда с табела: „Военен обект. Влизането строго забранено!“. Стъкленото око на една камера ми намига с насмешка. Нямам сили дори да изпсувам. До тук ми отне 2 ч. По-бързо и значително по-лесно щеше да стане, ако бях бутал. Сядам и обмислям алтернативи. Orux ми подсказва за някакъв черен път, който заобикаля базата и излиза на асфалта от другата страна. Не се двоумя дълго. Връщането обратно не е опция.

Маточина, Букелон, Михалич, вр. Вишеград

Приключението тепърва започва. Пътят не е използван отдавна и е подобаващо обрасъл. Прекалено уморен съм, за да внимавам. Клони ме шибат през лицето, а шипки се опитват да ме придърпат в прегръдките си. По голите ми предмишници за процеждат струйки кръв. Опирам в брутално дере и за пръв, но не и за последен път се налага да бутам. Наклонът е такъв, че дори и пешком една издрапвам от другата страна.

Спасение! Ето го шосето към базата, спускащото се към Тополовград. Животът отново е хубав, а скоростта главоломна (до 50 км/ч според GPS-а ). Движа се в средата на тесния път, за да сека завоите. Ако на някой от тях ме засече насрещен автомобил, ще съм точно като мухата от онзи виц – последното нещо което ще мине през ума ми, ще е задникът ми.

И това спускане, като повечето хубави неща на света, е мимолетно. В случая се отказвам от него доброволно. Свивам вляво по един от многото земни пътища. Нали съм тръгнал за долмени. И трите са близо един до друг и ги намирам лесно. После решавам да продължа до Сакарци, което е доста по-близо от Тополовград. Да, но положението си такова таковата. Пътят е едновременно изровен от дъждовете и болезнено обрасъл с трънаци. Изисква концентрация и усилия. На няколко пъти аха да се преметна през кормилото.

Добирам се до Сакарци ни жив, ни умрял. Звъня на единствената къща за гости, която съм намерил в селото.

 • Колко човека сте? А сам си. Не приемам гости днес, в Тополовград съм – вероятно доловя отчаянието ми, защото добавя – Покрай кметството надолу има още една вила, пробвай там.

Изненадва ме надписът на портата „Келтски клуб Армуда“. В двора има два басейна – нормален и детски. Около маса са насядали група хора и се забавляват. Празнуват рожден ден. Стряскат се от вида ми – прашен, мръсен, потен, изподран и пристъпващ с усилие. Собственичката Галя – едра българка – ми предоставя стая. Няма нито GSM покритие, нито wifi.

Събличам се и час и половина седя на леглото преди да събера сили да се изкъпя. После отивам за вечеря – пържени картофи и паниран кашкавал. Студената бира мазно смазва пресъхналото ми гърло.

Преди да си легна, споделям с Галя защо съм в региона.

 • Попаднал си на правилното място – отговаря ми тя. – Ние сме келтски клуб и се интересуваме от историческото наследство в Сакар. Имам файл с GPS-координати на много обекти тук. Мога да ти го споделя, ако искаш.

Не е нужно да предлага два пъти. Случайност? Едва ли! Такива „съвпадения“ понякога ме карат да си мисля, че няма случайни неща. Хората намират това, което търсят, и привличат това, което излъчват.

Ясно е – оставам още една нощ тук, … ако на сутринта мога да ходя. Болката в сухожилията на бедрата ми е пронизваща. Вървя като с гипсирани крака и гримаснича на всяка крачка. Дали този път не преминах границата?

Статистиката за деня е показателна – 115 км. с 2250 м. изкачване и 2050 м. спускане – а тя дори не отчита the f*ck factor-а на терена и римския път.

Продължи към Част 6


Close